Hoofdgerechten:
recepten bereid door de
Happy Chief Cook.
Ondanks de rode Spaanse peper zijn de mosselen vrij zacht van smaak.
De mosselsaus die er vanaf komt is heerlijk romig.
Mocht u koriander niet lekker vinden, dan kan u deze vervangen door bladpeterselie.
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten.
Aantal personen: 2 à 3.
1 limoen,
2 kilo mosselen,
0,4 liter kokosmelk,
0,5 theelepel gemalen kardemom,
2 centimeter verse gemberwortel,
1 stengel citroengras (sereh),
1 rode Spaanse peper,
3 lente-uitjes,
enkele takjes koriander,
aluminiumfolie.
De limoen onder koud stromend water schoonboenen.
Rasp de schil van de limoen en zet die apart.
Halveer de limoen en pers de beide helften uit.
Snijd de gember in dunne plakken.
Snijd de stengel citroengras in stukken.
Was de rode Spaanse peper en snijd het in de lengte doormidden.
Verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Snijd de rode Spaanse peper in smalle reepjes.
De lente-ui schoonmaken en in smalle ringen snijden.
Mosselen onder koud stromend water afspoelen en in vergiet goed laten uitlekken.
Kapotte exemplaren en openstaande mosselen die (na een tik ertegenaan) niet sluiten, verwijderen.
In grote soeppan de kokosmelk met kardemom, gemberwortel, citroengras, 1 eetlepel limoensap en de helft van het limoenrasp aan de kook brengen.
Mosselen toevoegen en afgedekt in 5 à 8 minuten gaarkoken, af en toe omschudden.
Met schuimspaan mosselen uit de pan in 2 voorverwarmde schalen scheppen (exemplaren die niet zijn opengegaan weggooien).
Mosselen met aluminiumfolie afdekken en warmhouden.
Snijd in de tussentijd de koriander fijn.
De helft van de rode peper, rest van het limoensap en de rest van het limoenrasp aan het kookvocht toevoegen en geheel aan de kook brengen.
Kookvocht onafgedekt op hoog vuur ongeveer 2 minuten laten koken totdat het begint in te dikken.
Kookvocht zeven en in 2 schaaltjes schenken.
Lente-ui, koriander en de rest van de rode peper over de mosselen strooien.
Serveer de schalen mosselen samen met de schaaltjes mosselsaus.
Dit mosselgerecht is ook koud erg lekker, bijvoorbeeld als borrelhapje tijdens een tuinfeest.
Na bereiding laat u de mosselen afkoelen en bewaar u ze tot gebruik in de koelkast.
Serveer de mosselen in een halve schelp met een beetje mosselsaus op grote plateaus: dat eet makkelijk en het ziet er bovendien prachtig uit.
Eet smakelijk!
Bereid door de Happy Chief Cook, geplaatst op 25 Juli 2010, vernieuwd op 6 September 2013.