Click to see how many people are online

 

SAMBAL GORENG TELOR (eieren in pikante saus)

tekstbestand

Sambal Goreng Telor (eieren in pikante saus), geserveerd met witte rijst en atjar tjampoer. Een gerecht uit Indonesië bereid door de Happy Chief Cook.

Sambal Goreng Telor geserveerd met witte rijst en atjar tjampoer.

Eieren behoren in zuid-oost Azië tot de goedkoopste voedingsmiddelen.
Er worden in dit deel van de wereld dan ook veel meer eieren gegeten dan bij ons.
Eieren worden er veel in de vorm van omeletten bereid.
In Indonesië worden hardgekookte eieren veel in pittige sauzen verwerkt.

Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 40 minuten.

Ingrediënten:

8 eieren (hard gekookt, circa 8 minuten),
2 uien,
2 eetlepels arachideolie,
1 solo clove knoflook,
1,5 theelepel laos (gemalen galanga),
4 theelepels sambal oelek of sambal oelek trassie,
3 theelepels bruine basterdsuiker * ,
70 gram tomatenpuree (klein blikje),
0,2 liter romige kokosmelk (Conimex).

* In plaats van bruine basterdsuiker kan u ook Javaanse suiker (goela Djawa) gebruiken.
Het is verstandig om bij gebruik van Javaanse suiker (goela Djawa) de suikeroplossing voordat de overige ingrediënten worden toegevoegd eerst te zeven.
Javaanse suiker (goela Djawa) bevat namelijk reststoffen die in veel gerechten minder fraai ogen.
Juist daarom is donkerbruine basterdsuiker zo'n uitstekend alternatief voor Javaanse suiker (goela Djawa).

Voorbereiding:

Breng het water aan de kook, en kook de eieren gedurende 8 minuten.
Laat ze daarna in koud water afkoelen zodat ze gepeld kunnen worden.

Pel de eieren en leg ze tot aan het moment van gebruik in warm water.

Snipper de uien zeer fijn.

Hak de solo clove knoflook ragfijn.

Bereiding:

Verhit de arachideolie en roerbak de uien en de knoflook tot ze lichtbruin zien.
Roer er laos (gemalen galanga), sambal, suiker en tomatenpuree door.

Schenk de kokosroom erbij en roer alles goed door elkaar.
Breng de saus aan de kook en temper dan de warmtebron.

Leg de eieren in de saus en laat alles gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen.

Neem de eieren uit de saus, halveer ze en leg ze in een voorverwarmde schaal.
Schenk er daarna de hete saus erover.

Tip:

Dien het gerecht op in combinatie met een groentegerecht of atjar tjampoer.
Geef er drooggekookte rijst bij.
Bij een uitgebreide rijsttafel mogen de op deze wijze bereide eieren niet ontbreken.

Eet smakelijk!

Bereid door de Happy Chief Cook. Geplaatst op 15 Juli 2011.