Wat Zijn De Voordelen Van Snelkoken?

Geschiedenis Van Snelkoken

Omdat veel mensen de voordelen van snelkookpannen niet kennen , zijn ze een van de meest over het hoofd geziene keukengerei en huishoudelijke apparaten. Hoewel ze niet zo bekend zijn als fornuizen en ovens, kunnen ze veel taken uitvoeren die geen enkel ander apparaat kan. Wat was de oorsprong van deze kookmethode?

De eerste snelkookpan werd aan het einde van de 15e eeuw uitgevonden door Denis Papin, een Franse uitvinder die de kooktijd wilde verkorten met behulp van zijn studies over stoom en druk. Het was inderdaad een geweldige doorbraak, maar het idee verspreidde zich pas commercieel toen Georg Gutbrod het apparaat in 1864 produceerde.

De eerste producten gemaakt van vertind gietijzer leken eigenlijk meer op een ketel met een goed afgesloten deksel, hoewel het principe van snelkoken duidelijk werd gebruikt. In 1919 werd het eerste patent voor het product met succes verleend aan een Spaanse koopman genaamd Jose Alix Martinez, hoewel ook deze meer op een grote waterkoker leek dan op de waterkokers die tegenwoordig thuis worden gebruikt.

Ondanks dat het al eeuwen bestaat, kwam de meest moderne snelkookpan pas in 1938 op de markt toen Alfred Vischer door zijn innovatieve ontwerp snelkoken in elk huis introduceerde. Drukkoken is nu een praktische en slimme kookmethode.

Waarom Snelkoken Gebruiken?

Snelkoken is niet eenvoudig koken. Koken onder hoge druk maakt gebruik van stoom van een kleine hoeveelheid om voedsel sneller te laten koken. Dit noem je een snelkookpan. Een snelkookpan kan een eenvoudig type kookplaat (keukengerei) of een elektrisch type (apparaat) zijn.

De stoom van de stoomvanger houdt de warmte in het voedsel vast en dwingt deze in het voedsel. Dit verlengt de kooktijd met bijna een half uur. De opeenhoping van warmte versnelt het kookproces echter met 100 procent. Koken onder hoge druk kan u vijf uur tijd besparen als u vlees vijf uur moet koken.

De voor- (of nadelen) van snelkoken zijn niet bij alle voedingsmiddelen duidelijk. Alleen die voedingsmiddelen die snel moeten worden gekookt, maar die hogere hitte kunnen weerstaan, kunnen profiteren van deze kookmethode. Vlees, bijvoorbeeld, is het beste om dit soort kookbehandelingen te krijgen.

Hoewel koken onder druk niet iets is dat u elke dag zult doen, kan het erg handig zijn als u het juiste recept heeft. Met snelkoken krijgt u diepere smaken, snellere kooktijden en aantrekkelijkere aroma’s.

Koken Onder Hoge Druk En Andere Kookmethoden

Met snelkoken kan het binnenste deel van het voedsel perfect worden gekookt zonder het te gaar te maken. Dit is essentieel als u vlees gelijkmatig van de korst tot aan de botten wilt garen. Zelfs thuiskoks kunnen maaltijden van restaurantkwaliteit produceren zonder veel te doen.

Je kunt de bouillon of andere mengsels stomen om de smaak te versterken. De smaak van het brouwsel sijpelt door in het eten, waardoor bij elke hap een heerlijke smaakexplosie ontstaat. De natuurlijke sappen van het vlees gaan niet terug in stoom, maar worden permanent vastgehouden door koken onder hoge druk. De vetten zie je als druppeltjes in de snelkookpan, die je daarna nog kunt gebruiken voor andere recepten, zoals jus en garnituren.

Helaas zijn deze voordelen zelden mogelijk met andere kookmethoden. Koken in de oven en in de oven is erop gericht om het buitenste deel van voedsel naar binnen te koken, wat kan leiden tot een te gaar buitenste deel, rauw deel van de binnenkant of beide. Geavanceerde kookvaardigheden zijn vereist om moeilijk te koken voedsel goed te bereiden. Temperatuurregeling en het omdraaien van de kooktijd voor elke kant (flippen), vereisen nauwkeurig koken.

Koken is een heel ander proces. Het heeft de neiging om de meeste smaak en natuurlijke sappen van vlees te verwijderen. Fry wordt vaak gebruikt om verschillende texturen binnen en buiten vlees te creëren. Het dichtst bij koken onder druk is stomen, maar zonder de grote vermindering van de kooktijd.

De Voordelen Van Snelkoken

Er zijn veel redenen waarom deze methode de moeite waard is om te leren, waarvan de meest voor de hand liggende een grote vermindering van de kooktijd is. Het eten is sneller gaar en overheadkosten zoals elektriciteit of gas worden verlaagd. Dit is vooral handig als je maar een paar uur hebt om een grote maaltijd te bereiden die ongeveer een halve dag duurt.

De sappen van de snelkookpan ontsnappen niet, dus de smaken blijven intact en kunnen zelfs worden versterkt, afhankelijk van de vloeistof waarmee ze zijn gestoomd. U kunt vlees naar uw voorkeur bruinen zonder te gaar te worden of vet toe te voegen tijdens het frituren. Groenten worden ook gekookt zonder hun essentiële voedingsstoffen te verliezen, zoals bij koken. Dit resulteert in een heerlijke, vochtige, goed gekruide en gelijkmatig gekookte maaltijd die goed is voor je hart.

Evenzo bespaart de verminderde rommel in de keuken u schoonmaaktijd, en aangezien het aroma niet uit de snelkookpan komt, blijft het hele huis schoon en fris ruiken.

De voordelen van roestvrijstalen snelkookpan

Met de bovengenoemde voordelen van snelkoken, is de volgende grootste zorg het type snelkookpan dat moet worden gebruikt. Om vele redenen is de roestvrijstalen snelkookpan de beste keuze.

Ten eerste roest of krast roestvrij staal niet, dus het ziet er ook na regelmatig gebruik altijd als nieuw uit. Het kan elke dag worden gebruikt, maar het zal nog steeds glanzen als je het goed schoonmaakt.

Een tweede reden is dat roestvrij staal duurzamer is dan aluminium. Het is dikker en zwaarder dan aluminium en gaat dus jaren mee.

Ten derde is het materiaal gemakkelijker schoon te maken dan andere materialen. Het onderste deel is ook minder vatbaar voor brandwonden, zelfs bij langdurig gebruik.

Tot slot smaakt roestvrij staal niet naar aluminium.

0 aandelen